A belsőépítészeti tervezés menete, lépései

A belsőépítészeti tervezés menete, lépései

Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy egy házat, épületet meg kell tervezni, mielőtt felépülnénk. Ennek jogszabályi előírásai vannak természetesen, de az emberek is szeretik tudni, hogy milyen lesz a házuk, amikor elkészül. A belsőépítészeti tervezésre, lakberendezésre kevesebben fordítanak azonban erőforrásokat, pedig ez is jelentősen meghatározza az elkészült házat.

A belsőépítészeti tervezés első lépése a személyes felmérés és megbeszélés. Ennek során a tervező és a megbízó tisztázzák, hogy milyen igények, elképzelések vannak, azok megvalósíthatók-e, mekkora az átalakítások költségvetése stb.

Ha minden igényt, elvárást sikerült megbeszélni, akkor a megbeszéltek szerint a tervező, lakberendező elkészíti a terveket. A folyamat ezen része akkor jó, ha folyamatosa a kommunikáció a felek között, ekkor lesz ugyanis a végeredmény olyan, ami a megbízónak megfelel. A tervezési folyamat végén általában látványtervek készülnek, melyek alapján a megbízó láthatja, hogy milyen lesz lakásának, házának belső része. A látványtervek ma már akár 3 dimenziósak is lehetnek, köszönhetően a modern belsőépítészeti, lakberendezési programoknak. Lehetőség van akár interaktív, virtuálisan „bejárható” látványtervek készítésére is.

Ha minden megfelel, akkor kiviteli tervek készülnek a változtatásokról, átalakításokról, ami alapján el lehet végezni a teendőket, meg lehet csinálni a lakberendezést.