Röviden a strandfoci szabályairól

Röviden a strandfoci szabályairól

Idén a női strandfoci NB1-et Balatonlellén rendezik meg, így a szokásosnál is többen találkozhatnak ezzel a sporttal. Ha te is az érdeklődők közé tartozol, akkor itt megismerheted a strandfoci legfontosabb szabályait.

A strandfoci, ahogy a strandon űzhető sportok jelentős része, homokon történik. A pálya természetesen kisebb, mint egy általános focipálya, 35-37 méter széles és 26-28 méter hosszú, és a vonat sem felfestve van (mert nincs hova felfesteni), hanem egy 10 cm-es szalaggal van jelölve a pálya széle. A játéktéren belül nincsenek szalagok, itt a pálya két oldalán elhelyezett zászlók jelzik az egyes területeket, pl. a „felezővonalat” is.

Hasonlóan a hagyományos focihoz, a labda itt is 5-ös méretű, gömbölyű labdával folyik.

5 fős csapatok (4 mezőnyjátékos és 1 kapus) küzdenek egymás ellen, 3×12 perces játékidő alatt. A játékidő tiszta játékidő, ha áll a játék, áll az óra is. Bármennyiszer lehet cserélni, és a cseréhez nem áll meg a játék, akkor sem, ha kapus cseréről van szó.

A látványosságot, a gólok számát növeli, hogy minden szabadrúgásból közvetlenül lehet gólt szerezni, és sorfalat sem szabad állítani. Szabadrúgás esetén lábbal vagy a labdával homokdombot lehet készíteni, amire a labdát rá lehet állítani. Ez is a gólszerzést segíti elő. A szabadrúgást viszont csak az végezheti el, aki ellen a szabálytalanságot elkövették.