A gipszkarton alkalmazásának előnyei

A gipszkarton alkalmazásának előnyeiAz építőiparban az egyik legnépszerűbb alapanyag a gipszkarton manapság, köszönhetően számos előnyének. Elsősorban beltéri építkezésekhez, átalakításokhoz alkalmazzuk, ugyanis itt lehet a legjobban kihasználni ezeket az előnyöket.

Az egyik legfontosabb előnye a gipszkarton használatának az, hogy rendkívül gyorsan lehet vele dolgozni. Amíg egy válaszfal felhúzása vagy a mennyezet kialakítása (ezekre használunk elsősorban gipszkartont) időigényes folyamat, addig gipszkartonnal nagyon gyorsan lehet dolgozni.

A gipszkarton használata árban is jóval kedvezőbb, mint ha falazni kellene, vagy mennyezetet készíteni. Ez is hozzájárul természetesen a népszerűséghez, ugyanis egy építkezés, felújítás nagyon költséges folyamat, minden forint számít, amit valamilyen módon meg lehet spórolni.

A gipszkarton falakban sokkal egyszerűbb csöveket, vezetékeket elhelyezni, mint hagyományos téglafalakban. A téglafalat vésni, fúrni kell, a gipszkartonban azonban nagyon könnyű elvezetni minden ilyesmit.

Falaknál, mennyezeteknél fontos, hogy egyenes legyen a felületük. Hagyományos módszereknél a sima felület kialakítása plusz idővel és munkával jár. A gipszkarton felülete azonban egyenes és könnyen festhető, színezhető.

A hátrányokat is meg kell említeni. Az egyik ilyen hátrány, hogy a gipszkarton nem vízálló, emiatt olyan helyeken lehet csak alkalmazni, ahol biztosan nem fog vízzel érintkezni. A gipszkarton teherbírása sokkal kisebb, mint a hagyományos falaké, így teherbíró falként nem használhatók.