Felejtsük el az ingyenes cégkivonatokat

Felejtsük el az ingyenes cégkivonatokatHa választási lehetőségünk van, az emberek többsége gyakran mindenből az ingyenes változatot választja a fizetős helyett. Egy ilyen terület a cégkivonat is, ha körülnézünk az interneten, rengeteg helyen hirdetik, hogy ingyenesen letölthető náluk egy cégkivonat. Szinte minden esetben érdemes azonban fizetni a dokumentumért, ugyanis az ingyenes cégkivonat számos hátránnyal jár. A hiteles cégkivonat, céges dokumentumok pár ezer forintba kerülnek (https://cegkivonatmost.hu/araink), amiért cserébe rengeteg előnyhöz juthatunk.

Az ingyenes cégkivonat legnagyobb hátránya, hogy nem biztos, hogy az éppen aktuális adatokat tartalmazza. Ez az „ára” ugyanis annak, hogy nem kell érte fizetnünk. Pont emiatt az ingyenes cégkivonat tartalmát csak tájékozódásra tudjuk felhasználni, de könnyen lehet, hogy hetekkel, hónapokkal ezelőtti adatokat találunk csak benne. Csak akkor érdemes ingyenes cégkivonatot igényelni, ha nem jelent problémát, ha régi információkat tartalmaz.

Ha bármilyen hivatalos ügyintézéshez van szükségünk cégkivonatra, akkor semmiképpen nem fog megfelelni az ingyenes változat, ugyanis ezt senki nem fogja elfogadni. Sőt, bizonyos helyeken a hiteles változat sem lesz megfelelő, hanem közhiteles cégkivonatot kell bemutatni, mellékelni. Ha hivatalos helyen szeretnénk felhasználni, akkor mindenképpen tájékozódjunk előre a felhasználás helyén, hogy milyen szintű hitelesítésre van szükség. Ha nem tudjuk, de biztosra akarunk menni, akkor közhiteles cégkivonatot igényeljünk, ugyanis ezt elfogadják akkor is, ha csak hiteles cégkivonatra lenne szükség.